0800 123 4567 info@example.com
Teststraat 1 2000 Antwerpen

FAQ

Zonnepanelen

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een bedrag dat je sinds 2015 als eigenaar van zonnepanelen in Vlaanderen betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit zijn de kosten van je bijkomend energieverbruik indien je zonnepanelen niet genoeg energie hebben opgewekt. De kost wordt berekend op basis van je omvormer. Het bedrag kan variëren bij verschillende netbeheerders en is dus sterk afhankelijk van waar je woont: Via onze handige tool kan je eenvoudig een volledig overzicht van jouw kosten (en besparing!) ontdekken.
Het lijkt er op dat het prosumententarief ook in 2020 naar Wallonië komt. Snel zijn is de boodschap!

Hoeveel kost de keuring van mijn installatie?

Voor de keuring hoef je niets extra te betalen, deze kost zit al in de prijs van je installatie.

Heb Ik recht recht op een premie?

Er worden geen premies meer gegeven aan eigenaars van zonnepanelen wiens installaties na juni 2015 werden geplaatst. Dit komt omdat zonnepanelen worden gezien als een investering met voldoende rendement. Zo worden er ook nog amper groenestroomcertificaten uitgegeven. Echter blijft de investering het waard. Zo is het niet alleen zeer voordelig voor uw portefeuille, maar ook voor Moeder Natuur!

Zijn zonnepanelen goed voor het milieu?

Zeker en vast!
*Zonnepanelen zijn allereerst voor 90% recycleerbaar. Dus zelfs in de productie en afbraak van zonnepanelen wordt er amper vervuild!
*Ze maken gebruik van een natuurlijke en onuitputbare bron van energie die immer aanwezig is. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten licht en energie gestraald van de zon om in elektriciteit door gebruik te maken van zonnecellen. Zonnenstralen for the win!
Geen fossiele brandstoffen die voor enorm veel vervuiling zorgen (kijk naar verbranding, transport, gewinning, …)
Bovendien zit de recyclage-kost reeds verwerkt in de aankoop/huur van je panelen. Je hoeft daar dus niets extra voor te betalen achteraf!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat hangt volledig af van jouw verbruik, type dak, de dakdekking en de oriëntatie van je dak.
Kortom, van een hele hoop factoren.
Wil je te weten komen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Gebruik onze handige tool gratis om te zien welke formule het best bij jou past. Onze professionals helpen je graag verder!

Moeten zonnepanelen naar het zuiden gericht staan?

Je zonnepanelen renderen het best wanneer ze naar de zuidkant zijn gericht. Echter kunnen ze tegenwoordig ook goed renderen indien ze naar het oosten of het westen staan. Maar het principe geldt; hoe zuidelijker hoe beter. Zonnepanelen worden nooit naar het noorden gericht vermits dit een slecht rendement oplevert.

Zonnenergie

Hoe voordelig is zonne-energie?

Zonne-energie is en blijft enorm voordelig. Zelfs na de afschaffing van de premies in 2015 is het een uiterst rendabele investering. Omdat het rendement van zonnepanelen vandaag de dag zo hoog ligt, besloot de overheid om alle subsidies te schrappen. Maar niet getreurd! Hier zijn nog enkele redenen waarom zonnepanelen zo een goede investering zijn:
*Korte terugverdientijd (10 jaar. De rest van de jaren zijn pure winst!)
*Energiefactuur is veel goedkoper
*Installatie gebeurt 100% door ons en is reeds inbegrepen in de prijs
*Goed voor het milieu. (Zonnepanelen zijn voor 90% recycleerbaar!)
*Zonnepanelen zijn nog nooit zo goedkoop geweest als nu

Schaduw op zonnepanelen kan dat kwaad?

De schaduw van bomen, schouwen of andere gebouwen doet de opbrengst van de zonnepanelen aanzienlijk dalen. Omdat de cellen in een paneel allemaal in serie geschakeld zijn, verliest het hele paneel zijn opbrengst.

Wat is het rendement van zonnepanelen

De zonnepanelen in ons assortiment hebben een rendement van ongeveer 95%.
Kom zeker eens een kijkje nemen op de website van Earth en ontdek onze producten.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom (die door je zonnepanelen wordt geproduceerd) omzet naar wisselstroom (zoals je die normaal binnen krijgt van je energieleverancier). Kortom, een onmiskenbaar onderdeel van je zonnepaneleninstallatie!

Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?

Ja, zonnepanelen wekken ook elektriciteit op wanneer het bewolkt is. Het klinkt misschien moeilijk te geloven, maar ook in België zijn zonnepanelen rendabel. Natuurlijk wekken ze wel meer elektriciteit op als ze direct zonlicht krijgen. Zo ga je gemiddeld meer energie opwekken in de zomer dan in de winter.

Wattpiek, wat is dat?

Wattpiek of Wp is het maximale vermogen dat je zonnepanelen kunnen bereiken onder normale omstandigheden (bv. niet tijdens donkere winters). Een gemiddeld zonnepaneel van 1m² gaat ongeveer een vermogen bezitten van tussen de 100 en de 200 wattpiek. Dit wordt niet constant bereikt vermits de productie van energie afhangt van verschillende factoren zoals de oriëntatie van je zonnepanelen (bv. richting het zuid-westen), de hoeveelheid zon ze krijgen en nog enkele factoren.

Huren

Waarom zonnepanelen huren?

Het huren van zonnepanelen biedt een hoop voordelen. Zo hoef je geen grote investering te doen voor een zonnepaneleninstallatie en kan je toch genieten van groene stroom.
Het kost je dan ook maandelijks veel minder, vermits je huurkosten nu eenmaal lager liggen dan dan wat je vandaag betaald voor elektriciteit. Handig, toch?

Wat als ik verhuis?

Geen probleem. We kijken eerst of de nieuwe eigenaar de zonnepanelen wil overnemen. Zo niet, kunnen we de installatie verwijderen of herinstalleren in je nieuwe woonst. Let wel even op: hier worden extra kosten op aangerekend. Die kan je terugvinden in jouw op maat gemaakte offerte.

Kan ik mijn contract zomaar opzeggen?

Ja! Je kan jouw contract op elk moment opzeggen. (*) Voor de eerste 20 jaar vragen we een vergoeding voor de afbraak van de installatie en de eerste 10 jaar betaal je ook een schadevergoeding. De installatie zelf is echter volledig gratis.

Kan ik nog van energieleverancier veranderen?

Ja! Je blijft aangesloten bij je huidige energieleverancier en je kan op elk moment van energieleverancier veranderen. Zo bepaal jij de juiste prijs voor je restverbruik van je zonnepanelen.
Wil je ook besparen op je restverbruik? Dat kan heel eenvoudig via de gratis service van Gaele.

Installatie zonnepanelen

Zijn er extra kosten bij aankoop zonnepanelen?

Als je kiest voor Earth Assistance, ben je gedekt voor reparaties, vervangtoestellen of reinigingen. Een volledige service op jouw maat. Ontdek het hier.
Indien je dak redelijk hoog is kan het zijn dat je een hoogtewerker moet inschakelen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een nieuwe aardingspin nodig hebt. Dit gebeurt enkel wanneer je aardlus meer weerstand heeft dan 30 Ohm. Geen zorgen, ons technisch team staat je hier in bij.

Technische controle wat en waarom?

Dit betekent simpelweg dat ons technisch team jouw type dak en elektrische installatie analyseert. Op basis van die gegevens kunnen wij dan de ideale installatie voor jouw situatie aanbieden. Heerlijk, toch?

Zonnepanelen installeren hoe lang duurt dat?

Op minder dan een dag tijd zijn je zonnepanelen geïnstalleerd en klaar voor gebruik*. Zo kan je meteen genieten van je groene stroom.
* Bij uitzonderlijke situaties kan dit iets langer duren. Wij verwittigen je op voorhand zodat je je geen zorgen hoeft te maken.